Mai jos, câteva metode prin care îți poți încuraja angajații și, implicit, crește profitabilitatea afacerii tale.
Regula 1: încurajează efortul, nu skill-ul
Asta este cea mai importantă regulă. Când cineva face o treabă minunată la o prezentare, reacția naturală este să spui că ”acest om este un foarte bun public speaker”. Dar exact asta e lucrul greșit de făcut. O sumedie de studii ne-au arătat că atunci când sunt apreciate skill-uril, persoana în cauză tinde să se supraaprecieze nejustificat. Revenind la exemplul de mai sus, persoana care a fost lăudată pentru calitățile de vorbit în public, va începe să creadă în acest lucru și va pune din ce în ce mai puțin efort în a se pregăti. Rezultatul? Angajatul va fi mai puțin pregătit pentru public speaking. Mult mai corect ar fi fost să-i apreciezi efortul: ”Știu că te-ai străduit mult să-ți iasă această prezentare și chiar s-a văzut”. Rezultatul? Mai mult efort alocat, o perfecționare accentuată și, nu în ultimul rând, o productivitate maximizată.
Regula 2: recunoașterea și remunerația nu merg mână în mână
Firma de care am amintit mai devreme, Quintiles, învățase o lecția importantă de la un alt gigant american: Hewlett Packard. În anii 90, HP a încercat un sistem prin care să-și răsplătească angajații cu bani. În primii trei ani, sistemul a mers în fiecare unitate în care a rulat acest model. Apoi, lucrurile au deraiat complet. Ce s-a înâmplat de fapt? După entuziasmul de la început, recompensa financiară a devenit motorul întregii echipe. Șefii erau mai preocupați de cum să răsplătească angajații decât cum să-i facă mai eficienți în colectiv, iar colectivul s-a dispit pentru că fiecare angajat era interesat să câștige bonsurile puse în joc. Cei mai buni dintre angajați nu vor fi motivați doar de bonsuri financiare, ci faptul că munca lor le este apreciată la justă măsură.
Regula 3: dacă apreciezi, trebuie să și critici
Multă lume are impresia că recunoașterea muncii angajaților se referă doar la complimentarea acestora. Însă acest lucru nu va funcționa atâta vreme cât nu există și un balans, o critică ce se cere atunci când e cazul. Bineînțeles, și în acest caz, este valabilă ideea că trebuie să lauzi în public, dar să critici în privat. Doar să lauzi, fără să critici nu este deloc o soluție. Doar să critici fără să lăuzi îți asigură un faliment al managementului echipei într-un timp record. Metoda optimă este să critici constructiv și să lauzi moderat. Cu alte cuvinte, excesul fie critic fie laudativ poate dăuna grav sănătății business-ului tău.
Pluxee, lider global în beneficii extrasalariale și soluții pentru implicarea angajaților, împreună cu FoodFix, lansează proiectul „Prânz la Fix”, o inițiativă care conectează valoarea tichetului de masă cu o experiență culinară echilibrată și accesibilă.
Economia României continuă să se restructureze, iar datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică conturează o imagine cu contraste puternice: mai multe companii, dar mai puțini angajați.
Wizrom Software, unul dintre liderii locali în dezvoltarea de soluții software pentru business, anunță oficial preluarea companiei Co-Factor, specializată în platforme dedicate performanței organizaționale, comunicării și implicării angajaților.
90% dintre activitățile de back office din industria de externalizare a proceselor de afaceri pot fi acum automatizate, potrivit raportului „Reimagining Business Processes with AI”, lansat de Parseq.
După pandemie, când a aflat, dintr-un clip al unei firme de echipament sportiv, că generația copiilor de acum e prima generație care are o speranță de viață mai mică decât cea a părinților lor, a simțit că trebuie să contribuie la schimbare.
Numele Sephora este, în sine, o declarație despre frumusețe. El derivă din grecescul séphos – „frumusețe, eleganță” – și din numele biblic Zipporah (Sepphōra), soția lui Moise, descrisă în scrierile vechi ca fiind o femeie remarcabil de frumoasă.
Sărbătorile de iarnă transformă orașele României într-un spectacol de lumină, culoare și tradiție. Târgurile de Crăciun devin puncte de atracție pentru localnici și turiști deopotrivă și oferă o combinație perfectă între tradiții vechi, delicii gastronomice și atmosferă festivă.