Dacă studenții sunt întrebați ce părere au despre carierele lor după absolvirea Universității, un procent destul de însemnat dintre ei spun că ei cred că se pregătesc pentru meserii care nici măcar nu există încă. Cel puțin așa o demonstrează studiile, sondajele.
Tot studiile, sondajele, analizele, etc relevă că, în viitor, pe măsură ce tehnologia și industria 4.0 – și mai ales AI-ul – vor revoluționa piața de muncă și abilitățile cerute, capacitatea de adaptare și învățarea continuă sunt elemente esențiale. Așa că studenții ar trebui să se gândească mereu la modul în care abilitățile lor s-ar putea transfera în orice carieră pe care o aleg.
Ce anume poate forma un student de azi pentru mâine
„Studenții de astăzi formează un grup mult mai eterogen decât cei de acum 15 sau 20 de ani, când majoritatea managerilor din firmele din România au trecut prin universități. Și lumea de azi este mai pestriță, mai incertă și mai dificil de interpretat. Cu toate acestea, după mulți ani de experiență și interacțiune cu piața și forța de muncă și cu o privire de ansamblu asupra tendințelor globale, se poate găsi firul Ariadnei pentru viitorul studenților de astăzi. Și nu voi aminti inteligența artificială, roboți sau data analytics, ci mai degrabă ce poate diferenția individul în contextul erei digitale, ce anume poate forma un student de azi pentru mâine, indiferent dacă alege să fie angajat al unei companii sau antreprenor”, punctează Andreea Mihnea (foto) - HR Director, EY România și Republica Moldova și EY South East Europe Talent Leader.
Situația devine cu atât mai complexă cu cât ei, studenții, trebuie să abordeze viața cu ceva mai multă substanță decât binecunoscutele “5 reguli ca să îți iei casa înainte de 30 de ani”. Mai ales când trebuie să fie pregătiți pentru lumea VUCA.
Cele 3 abilități esențiale
„Există cel puțin 2 planuri la care un student se poate raporta pentru a se pregăti să lucreze în lumea VUCA(volatile, uncertain, complex, ambiguous): dinspre sine spre exterior și invers. Sunt un mare promotor al asumării responsabilității față de sine și consider că orice societate sau companie funcționează mai bine dacă indivizii care o formează funcționează bine individual”, conchide Andreea Mihnea. Care enumeră și cele 3 abilități esențiale pentru a reuși în profesie: echilibru emoțional, un nivel rezonabil de conștiinciozitate, o actualizare permanentă a specializării sau a rolului și înțelegerea valorii adăugate pe care o aduce, de fapt, aceasta din urmă,
Pluxee, lider global în beneficii extrasalariale și soluții pentru implicarea angajaților, împreună cu FoodFix, lansează proiectul „Prânz la Fix”, o inițiativă care conectează valoarea tichetului de masă cu o experiență culinară echilibrată și accesibilă.
Economia României continuă să se restructureze, iar datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică conturează o imagine cu contraste puternice: mai multe companii, dar mai puțini angajați.
Wizrom Software, unul dintre liderii locali în dezvoltarea de soluții software pentru business, anunță oficial preluarea companiei Co-Factor, specializată în platforme dedicate performanței organizaționale, comunicării și implicării angajaților.
90% dintre activitățile de back office din industria de externalizare a proceselor de afaceri pot fi acum automatizate, potrivit raportului „Reimagining Business Processes with AI”, lansat de Parseq.
După pandemie, când a aflat, dintr-un clip al unei firme de echipament sportiv, că generația copiilor de acum e prima generație care are o speranță de viață mai mică decât cea a părinților lor, a simțit că trebuie să contribuie la schimbare.
Numele Sephora este, în sine, o declarație despre frumusețe. El derivă din grecescul séphos – „frumusețe, eleganță” – și din numele biblic Zipporah (Sepphōra), soția lui Moise, descrisă în scrierile vechi ca fiind o femeie remarcabil de frumoasă.
Sărbătorile de iarnă transformă orașele României într-un spectacol de lumină, culoare și tradiție. Târgurile de Crăciun devin puncte de atracție pentru localnici și turiști deopotrivă și oferă o combinație perfectă între tradiții vechi, delicii gastronomice și atmosferă festivă.