În România, doar o porție din cele trei recomandate de cereale integrale este consumată zilnic, relevă datele recente susținute de Nestlé și Cereal Partners Worldwide (CPW). Experții subliniază că acest obicei alimentar are implicații majore asupra sănătății pe termen lung, în contextul în care dietele nesănătoase contribuie la obezitate, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.

Cerealele integrale

De mii de ani, cerealele integrale fac parte din alimentația oamenilor, sub diverse forme, cel mai des în pâine. Cercetările moderne confirmă beneficiile lor: un consum regulat reduce semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 și mortalitatea din orice cauză.

CPW, parteneriat între Nestlé și General Mills, promovează alimentarea echilibrată și sustenabilă prin produsele sale de mic dejun, încurajează includerea cerealelor integrale în dieta zilnică.

Consumul de cereale integrale în România

România se confruntă cu provocări majore în sănătate publică. Speranța de viață este scăzută comparativ cu alte țări UE, iar bolile cardiovasculare și cancerul sunt frecvente. Dietele nesănătoase reprezintă principalul factor de risc pentru decese premature, depășesc consumul de tutun și alcool.

Statisticile arată că:

  • 50% dintre adulți sunt supraponderali, iar aproximativ 33% sunt obezi.

  • 28% dintre copiii de 7 ani sunt supraponderali și 12% obezi.

  • Peste o treime din Generația Z din România prezintă supraponderalitate sau obezitate.

Aceste cifre subliniază necesitatea unei diete bogate în fibre și nutrienți, cum sunt cerealele integrale.

Cum ajută cerealele integrale?

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, susțin digestia și oferă energie pe termen lung. Studiile arată că un consum zilnic de cel puțin 48 g de cereale integrale reduce riscul de obezitate și boli cronice, precum:

Recomandarea nutriționiștilor este de trei porții de cereale integrale pe zi. O porție poate fi:

  • O felie de pâine integrală

  • 6-7 linguri de cereale pentru micul dejun

  • 3 linguri cu vârf de paste integrale fierte

În România, aportul mediu este însă de doar o porție pe zi.

Monika Gajewska, Director Executiv CPW, afirmă: „Cerealele integrale nu mai sunt doar un ingredient – sunt inima cerealelor de mic dejun Nestlé. Astăzi, 90% dintre cerealele de mic dejun Nestlé la nivel global conțin cereale integrale ca ingredient principal, iar 99% dintre cerealele pentru copii și adolescenți oferă cel puțin 8 g de cereale integrale per porție”.

În 2023, Nestlé și CPW au servit 9 miliarde de boluri de cereale fortificate, a crescut aportul de fibre, calciu, fier și vitamine esențiale și a redus în același timp zahărul și sarea din produsele lor.

Ziua Internațională a Cerealelor Integrale

Sărbătorită anual în noiembrie, Ziua Internațională a Cerealelor Integrale are scopul să creascî gradul de conștientizare cu privire la beneficiile cerealelor integrale pentru sănătatea pe tot parcursul vieții. Nestlé și CPW încurajează guvernele să susțină reglementări clare și standarde globale pentru alimentele din cereale integrale.

Nestlé și CPW promovează obiceiuri alimentare sănătoase, în timp ce reduc impactul asupra mediului. Prin inițiative precum Nestlé for Healthier Kids și Nestlé for a Waste Free World, compania contribuie la educația nutrițională a copiilor și la protecția mediului, are ca obiectiv atingerea emisiilor zero de carbon până în 2050.

Adoptarea cerealelor integrale în dieta zilnică este esențială pentru prevenirea obezității și a bolilor cronice, iar Nestlé și CPW continuă să promoveze un mic dejun sănătos și sustenabil și sprijină familiile să adopte alegeri mai bune pentru sănătate.