Ghidul Michelin își extinde expertiza construită în 125 de ani în gastronomie și ospitalitate către lumea vinurilor, prin lansarea noii distincții internaționale Michelin Grapes, menită să evidențieze domenii viticole din diferite regiuni ale lumii. Distincția va evalua excelența producătorilor pe baza a cinci criterii universale: calitatea agronomiei, expertiza tehnică, identitatea vinurilor, echilibrul și consecvența.

Sistemul de recunoaștere va include trei niveluri: unul, doi sau trei struguri, completate de o categorie de producători recomandați. Domeniile care primesc trei struguri sunt considerate excepționale, iar iubitorii de vin se pot baza pe vinurile lor indiferent de recoltă.

După ce i-a orientat pe iubitorii de vinuri către cele mai rafinate restaurante din peste 70 de destinații și către cele mai elegante hoteluri din lume, Ghidul MICHELIN este încântat să deschidă un nou capitol odată cu lumea vinului. Această nouă referință este concepută atât pentru amatorii curioși, cât și pentru cei mai pasionați experți – și îi recompensează pe bărbații și femeile care construiesc cele mai exigente podgorii din lume”, a declarat Gwendal Poullennec, Director Internațional al Ghidului MICHELIN.

Evaluările vor fi realizate de inspectori specializați în vin, angajați ai Grupului Michelin, care își vor formula recomandările independent și colectiv.

Primele selecții Michelin Grapes vor fi publicate în 2026 și vor acoperi două dintre cele mai emblematice regiuni viticole ale lumii: Burgundia și Bordeaux.