La ceremonia anuală a premiilor „World’s 50 Best Restaurants” desfășurată joi seară la Torino, Italia, a fost anunțat clasamentul celor mai bune restaurante din lume pentru anul 2025. Marele câștigător este Maido, un restaurant din Lima, Peru, care combină tehnici japoneze cu ingrediente peruviene într-o bucătărie rafinată și sezonieră.

Top 10 restaurante ale lumii în 2025

  1. Maido (Lima, Peru). Maido, condus de chef Mitsuharu „Micha” Tsumura, este recunoscut pentru bucătăria Nikkei, o fuziune între tehnicile meticuloase japoneze și ingredientele vibrante peruviene. Restaurantul a urcat de pe poziția a cincea anul trecut, anul acesta ocupă prima poziție în clasament.
  2. Asador Etxebarri (Atxondo, Spania). Un restaurant rustic situat în regiunea bască, renumit pentru preparatele sale la grătar, atât din carne, cât și din fructe de mare.
  3. Quintonil (Mexico City, Mexic). Quintonil oferă o reinterpretare modernă a bucătăriei tradiționale mexicane și utilizeză ingrediente locale proaspete. Printre preparatele sale se numără crabul păianjen cu mole verde (este un sos mexican, originar din regiunea Oaxaca) sau tacos cu insecte.
  4. DiverXO (Madrid, Spania). Sub conducerea chef-ului Dabiz Muñoz, DiverXO oferă mâncăruri creative și imprevizibile cu influențe asiatice.
  5. Alchemist (Copenhaga, Danemarca). Situat într-o zonă industrială a orașului, Alchemist este cunoscut pentru preparatele sale sofisticate, include tipuri diverse de caviar, fructe de mare și porumbel maturat în ceară de albine.
  6. Gaggan (Bangkok, Thailanda). Condus de celebrul chef Gaggan Anand, restaurantul din Bangkok s-a clasat pe locul șase anul acesta.
  7. Sézanne (Tokyo, Japonia). Restaurantul oferă o bucătărie neo-franceză apreciată în capitala japoneză.
  8. Table by Bruno Verjus (Paris, Franța). Cel mai bine clasat restaurant parizian din acest an, cu o bucătărie deschisă în arondismentul 12 al capitalei franceze.
  9. Kjolle (Lima, Peru). Al doilea restaurant din Lima care ajunge în top 10, Kjolle pune în valoare diversitatea ingredientelor peruviene.
  10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina). Renumit pentru produsele organice cultivate în propriile câmpuri și pentru steak-urile din carne de vite Angus Aberdeen și Hereford hrănite cu iarbă.

Lima, capitala gastronomiei mondiale în 2025

Prezența a două restaurante din Lima în top 10, inclusiv câștigătorul Maido, marchează un moment important pentru scena culinară sud-americană. Aceasta confirmă statutul orașului ca destinație de top pentru gurmanzii din întreaga lume.

Chef Mitsuharu Tsumura, în discursul său de acceptare a premiului, a subliniat importanța gastronomiei ca forță transformatoare: „Gastronomia – mâncarea și ospitalitatea – pot face lucruri uimitoare. Pot transforma vise în realitate”.

Alte puncte notabile din clasament

  • Bangkok se evidențiază cu șase restaurante în top 50, inclusiv nou-intratul Potong (locul 13), care a deschis în 2021 și oferă un meniu inovator thailandez-chinezesc.
  • New York este reprezentat în top 50 doar de Atomix (locul 12), care a primit și premiul pentru „Ospitalitate remarcabilă” la James Beard Awards.
  • Londra se remarcă prin creșterea spectaculoasă a restaurantului Ikoyi, care a urcat 27 de poziții față de anul trecut și ocupă acum locul 15.

Premiile „World’s 50 Best Restaurants” sunt considerate echivalentul Oscarurilor în domeniul gastronomiei și reflectă opinia a peste 1.100 de experți internaționali în industria restaurantelor. Restaurantele care câștigă premiul pentru prima dată intră într-un program exclusivist „Best of the Best”, din care fac parte unele dintre cele mai celebre restaurante ale lumii, precum Noma, Eleven Madison Park sau Osteria Francescana.

CITEȘTE ȘI: Cum să faci față primei evaluări de performanță la job. Corina Neagu: „Pregătirea este esențială”

Foto: ID 30194058 ©Arne9001 | Dreamstime.com